Jdi na obsah Jdi na menu
 


The Elder Scrolls IV: Oblivion

21. 7. 2008

Hra, které všichni přisuzovali významnou roli v herním průmyslu ještě před vydáním splnila očekávání: jde o neuvěřitelně propracovanou freeformovou zábavu, která posunuje hry blíže k virtuální realitě.

Nebylo možné nezúčastněně žít ve světě, kde se v posledních měsících slovíčko Oblivion objevovalo na každém rohu. I ti největší ignoranti pochytili, že se blíží zemětřesení, které zasáhne každého, kdo čte herní časopisy, internetové stránky nebo se zajímá o nejlepší počítačové hry a potažmo o jednu z driving-force moderní kultury. Oblivion patří k technologické a filozofické špičce, která je dlouhodobě podporována firmou Bethesda skrz sérii Elder Scrolls. Od první Areny uběhlo 13 let, od posledního Morrowindu čtyři roky, mezitím vyšly další Elder Scrolls tituly. Pakliže jste se s ani jedním dílem zatím nesetkali, tak vězte, že kouzlo Elder Scrolls je v prosté premise: dělejte si co chcete. Ne teď, když si čtete recenzi - v herním světě, samozřejmě. Máte svobodu volby, můžete jít, kam je libo a povídat si s kýmkoliv. Filozofie takzvaného freeform světa je dostatečně známá od poloviny sedmdesátých let, z dnešních dní jmenujme jako příklad Grand Theft Auto. Dokonalost volné formy hraní závisí na technologických omezeních počítačů, zejména paměti a diskového prostoru a jak je vidět na všech pokusech o dosažení grálu freeformovitosti, stále ještě technika není tak dokonalá, aby dokázala podporovat koherentní virtuální realitu. Vývojáři obchází problém omezenosti hardwaru vytvářením online her, v nichž samotnou svobodu volby a pohybu obstarávají lidští hráči a kontinuálně přidávaný herní obsah – například mise a nové herní prostory. Je-li někomu nutné Oblivion s něčím srovnávat, vyjma série Elder Scrolls, jsou to právě MMORPG.

Obrázky ze hry

Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion Obrázek ke článku The Elder Scrolls IV: Oblivion
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář